"Either write something worth reading or do something worth writing."

Pull me down

ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΜΟΔΑ!

Ονοματεπώνυμο: Κροκιδά Βάσια

Επάγγελμα: Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

WebInsider γιατί όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι... AthensVaan

Athensvaanhandmades

Motto: να είσαι ο εαυτός σου

Πηγές έμπνευσης: τα πάντα!

Αντιστέκομαι στην οικονομική κρίση με το…: να χαμογελώ!

Πως προέκυψε το Athensβααν;

Το εγχείρημα ξεκίνησε σε συνεργασία με την πολύ καλή μου φίλη Αντριάνα. Σκοπός μας ήταν να τονίσουμε την ελληνική προέλευση και δημιουργικότητα. Έτσι, κρατήσαμε το Athens, το οποίο δηλώνει τον τόπο, και το βααν που είναι πολύ απλά τα αρχικά των ονομάτων μας, Βάσια – Αντριάνα. Παρόλο που η συνεργασία σταμάτησε, αποφασίσαμε να διατηρηθεί το όνομα, το οποίο είχε ήδη γίνει γνωστό στους κύκλους μας και σ’ ένα κομμάτι της αγοράς.

Η Βάσια με τι ασχολείται;

Το 2003 ήρθα στην Αθήνα για σπουδές. Μπήκα, ακολουθώντας πιστά το όνειρό μου, στην αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάζομαι στο χώρο εδώ κι οχτώ χρόνια. Η ανάγκη μου όμως για δημιουργία και για εναλλαγές στην καθημερινότητά μου, πάντα με οδηγούσαν ν’ ασχολούμαι και με άλλα πράγματα ταυτόχρονα, όσο χρόνο βέβαια διέθετα. Σήμερα, είμαι τυχερή που καταφέρνω, ως ένα βαθμό, ν’ ασχολούμαι και με τα δυο και να εισπράττω αναγνώριση κι εκτίμηση.

Σχεδίαζες από πάντα μόνη σου διάφορα, όπως κοσμήματα κτλ;

Από πολύ μικρή είχα την τάση να σχεδιάζω και να κατασκευάζω πράγματα, γι’ αυτό άλλωστε και επέλεξα αυτό το είδος σπουδών. Αν είχα περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου, σίγουρα θα προσπαθούσα να δημιουργήσω και σε άλλους χώρους της μόδας, γιατί είναι κάτι που με γοητεύει. Μου αρέσει πολύ το γυναικείο αξεσουάρ, κι ασφαλώς το γυναικείο ρούχο. Θαυμάζω πολύ τους νέους και νέες που δημιουργούν στην Ελλάδα τάσεις και βλέπουν την αναγνώριση μέσω της αγοράς.

Που βρίσκεται το εργαστήριό σου;

Κάποια στιγμή ετοίμασα έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι μου, ώστε να μην ενοχλώ τον φίλο μου, και να μπορώ να δημιουργώ και να απλώνω τα πράγματά μου. Με τον καιρό, όμως, άρχισα να εξαπλώνομαι! Μου αρέσει όταν φτιάχνω πράγματα να έχω την συντροφιά του σκύλου μου κι ασφαλώς του αγαπημένου μου, οπότε καταλήγω να κουβαλάω πράγματα από δωμάτιο σε δωμάτιο και να γίνομαι ενοχλητική! Εργαστήριο, όπως καταλαβαίνεις, έχει γίνει ολόκληρο το σπίτι!

Ποια είναι η προσωπική- εκτός δουλειάς- σχέση σου με τη μόδα;

Λατρεύω τα ψώνια, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Μου αρέσει κάθε χρόνο να εμπλουτίζω την γκαρνταρόμπα μου με κάτι μοδάτο. Δεν μπορώ, όμως, να πω πως ακολουθώ την μόδα πιστά. Φοράω ό,τι μου αρέσει με τον τρόπο που μου ταιριάζει. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να αισθάνομαι άνετα. Παρόλα αυτά, παρακολουθώ τις τάσεις, διαβάζω περιοδικά και χαζεύω στο διαδίκτυο.

Πως προέκυψε η ιδέα για τα κοσμήματα με παξιμάδια;

Όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα κοσμήματα, είχαμε στο μυαλό μας υλικά  βιομηχανικά, λόγω της φύσης των σπουδών μας. Πειραματιστήκαμε πολύ με υλικά όπως ξύλο, πλαστικό, ανακυκλώσιμα υλικά και μεταλλικά στοιχεία, όπως βίδες και παξιμάδια. Τα παξιμάδια με κράτησαν, γιατί χρόνο με το χρόνο, έβρισκα τρόπους να τα πλέκω, να τα συνδέω και να φτιάχνω σχήματα και μορφές που μου έρχονταν στο μυαλό. Κατάλαβα ότι αυτή η πρώτη ύλη έχει πολλές δυνατότητες. Κι ακόμα και τώρα που μιλάμε, έχω σχέδια στο μυαλό μου που ακόμα δεν έχω καταφέρει να υλοποιήσω… Αλλά, όλα είναι δυνατά!

Ποια είναι τα βασικά υλικά, που χρησιμοποιείς;

Η βασική πρώτη ύλη είναι, ασφαλώς, τα παξιμάδια. Παξιμάδια ανοξείδωτα, ορειχάλκινα και ιριδίζοντα. Τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποιώ περαιτέρω είναι το δέρμα, το σουέτ, συνθετικά κορδόνια, αλυσίδες και μετάξι.

Πως διαλέγεις τα σχέδια και υλικά σου;

Έχω πάντα ένα μπλοκ που σχεδιάζω ανά πάσα στιγμή τις ιδέες μου. Γεωμετρικά σχήματα, συνδυασμοί σχημάτων, συνδέσεις, λεπτομέρειες. Στόχος είναι να καταφέρνω να κάνω πραγματικότητα ό,τι χωράει στο μυαλό μου. Δεν είναι εύκολο. Κάθε κομμάτι έχει τελείως διαφορετικό τρόπο κατασκευής. Δεν υπάρχει τυποποίηση. Όταν ξεκινάω να φτιάχνω κάποιο κομμάτι, κάνω λάθη, το χαλάω, το ξαναφτιάχνω και πειραματίζομαι με χρώματα και υλικά. Μπορεί να μου πάρει και μέρες όλη αυτή η διαδικασία. Όταν, όμως, πω ότι είναι έτοιμο, θα είναι πραγματικά το αποτέλεσμα αυτό που ήθελα.

Eμπνέεσαι κι από άλλους συναδέλφους (Έλληνες ή ξένους);

Όχι, δεν μπορώ να το πω αυτό. Μπορεί να πέσει στην αντίληψή μου κάποιο σχέδιο, ή κάποιο σχήμα που δεν έχω δοκιμάσει, και να το προσπαθήσω, εάν μου αρέσει η ιδέα να γίνει κάτι αντίστοιχο με παξιμάδια. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές που με γοητεύουν και μου αρέσει να παρακολουθώ τη δουλειά τους, άσχετα από τη δική μου δουλειά.

Τι ώρες συνήθως δημιουργείς;

Οι ώρες που δημιουργώ είναι πολύ περιορισμένες, λόγω της κύριας δουλειάς μου. Συνήθως, φτιάχνω τις παραγγελίες μου αργά τα βράδια, μετά τις βόλτες με το σκύλο μου που με βοηθούν να αδειάζω το μυαλό μου. Νέα σχέδια ετοιμάζω τα σαββατοκύριακα ή ιδανικότερα, όταν πηγαίνω στο χωριό μου, όπου η φύση και ο καθαρός αέρας με εμπνέουν και με χαλαρώνουν.

Γιατί πιστεύεις ότι στην περίοδο της κρίσης υπάρχει μία γενικότερη “έξαρση” του handmade;

Νομίζω, αυτή η τάση έχει ξεκινήσει από τους δημιουργούς και όχι από το αγοραστικό κοινό. Πολύς κόσμος στερείται εργασίας, και αναζητά τρόπους να έχει κάποιο ελάχιστο εισόδημα και έναν τρόπο να ξεχνιέται. Η αγορά, ευτυχώς, ανταποκρίθηκε.

Έχεις κάποιο website/ eshop/ blog όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα κοσμήματά σου;

Τα νέα μου και τα σχέδια μου μπορεί κανείς απλά να παρακολουθεί στο facebook, στη σελίδα μου Athensβααν. Τα κοσμήματά μου διατίθενται σε αρκετά καταστήματα που αναγράφονται στις πληροφορίες της σελίδας. Από e-shop μπορεί κανείς να βρει πράγματά μου στο fashionlover.gr, στο babyface.com.gr, στο funkyjewel.com και στο applestozebras.eu.

Η σειρά κοσμημάτων Athensβααν απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο κι άνδρες;

Νομίζω απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες. Ασφαλώς τα υλικά μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να δημιουργηθούν και αντρικά σχέδια, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι των συλλογών μου απευθύνεται στο γυναικείο κοινό.

Ποιο είναι το προφίλ του target group, που απευθύνεσαι με τα κοσμήματά σου;

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ιδέα των παξιμαδιών, θεωρούσα ότι τα κοσμήματά μου  θα απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους ιδιαίτερου στυλ, νέους, εκκεντρικούς. Τελικά, με τον καιρό βλέπω πως τα περισσότερα σχέδια μπορούν να φορεθούν από νέους και μεγάλους, σε ντυσίματα επίσημα αλλά και casual. Αυτό το συνειδητοποίησα όταν η μαμά μου προτιμούσε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια, τα οποία μου άρεσε να φοράω κι εγώ!

Σε ποιον πούλησες το πρώτο σου δημιούργημα;

Στην αδελφή μου! Η αδελφή μου είναι η μόνη που έχει ολόκληρη τη συλλογή μου. Δε υπάρχει κανείς που έστω να την πλησιάζει σε αυτό.

Τι προτείνει η Athensβααν για τις καλοκαιρινές διακοπές μας;

Προτείνει την απόλυτη ελευθερία έκφρασης! Να φοράμε ότι μας αρέσει, χωρίς ντροπή. Το καλοκαίρι είναι η πιο απελευθερωτική και απενοχοποιημένη εποχή.

Έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι τη σειρά που θα λανσάρεις το χειμώνα;

Ξεκίνησα τις πρώτες σκέψεις όταν ετοίμαζα τα καλοκαιρινά σχέδια. Είναι δύσκολο το εγχείρημα για το χειμώνα… Ελπίζω όμως να τα καταφέρω, παρόλες τις δυσκολίες.